Γραπτές Διαδικτυακές Εξετάσεις
Τι πρέπει να κάνετε πριν ξεκινήσει η εξέταση
Προϋποθέσεις και εξαιρετικά σημαντικές ενέργειες και πληροφορίες
- Απαραίτητη προϋπόθεση για να έχετε δικαίωμα συμμετοχής είναι να έχετε κάνει ολοκληρωμένη εγγραφή στο Φοιτητολόγιο της Υπατίας και ολοκληρωμένη εγγραφή στο μάθημα εντός του Φοιτητολογίου της Υπατίας, τουλάχιστον 2 ημέρες πριν την ημερομηνία της εξέτασης.
- Ενδέχεται να υπάρχουν επιπρόσθετες προϋποθέσεις για το δικαίωμα συμμετοχής, οι οποίες να αφορούν συγκεκριμένες εξετάσεις. Αυτές οι επιπρόσθετες προϋποθέσεις θα γνωστοποιούνται εγκαίρως στους ενδιαφερόμενους.
- Ενδέχεται να υπάρχει ως προϋπόθεση για το δικαίωμα συμμετοχής η δήλωση συμμετοχής στην εξέταση. Σε αυτήν την περίπτωση θα υπάρχει έγκαιρη ενημέρωση προς τους ενδιαφερόμενους.
- Συνίσταται ισχυρά η συμμετοχή σας στην Προσομοίωση Γραπτής Διαδικτυακής Εξέτασης καθώς και στο Υπόδειγμα Γραπτής Διαδικτυακής Εξέτασης, με σκοπό την εξοικείωση σας με την διαδικασία διεξαγωγής της εξέτασης.
- Θα υπάρχει εγκαίρως ανακοίνωση σχετικά με την ημέρα και την ώρα διεξαγωγής της εξέτασης, καθώς και με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες.
- Οι φόρμες υποβολής των λύσεων θα εμφανιστούν στην προγραμματισμένη ώρα. Τα θέματα θα τα βρείτε μέσα στις φόρμες υποβολής των λύσεων, στο επάνω μέρος αυτών.
- Όλες οι ώρες είναι σύμφωνες με την ώρα του διακομιστή, όπως αυτή φαίνεται στο ειδικό πλαίσιο στο δεξί ή κάτω μέρος της σελίδας του μαθήματος.
- Δεν θα υπάρχει δυνατότητα επεξεργασίας της υποβολής σας για θέματα που έχουν κλείσει.
Τεχνικά θέματα
Ότι από τα ακόλουθα μπορείτε να κάνετε, θα έλεγα ότι είναι καλό να το κάνετε. Είναι σαφές ότι δεν θα είναι εφικτό να κάνετε όλοι όλα όσα υπάρχουν παρακάτω, καθώς επίσης και ότι, ακόμα και αν τα κάνετε όλα, αυτό δεν θα είναι εγγύηση ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα.
- Θα σας πρότεινα να έχετε πρόσβαση σε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή και σε ένα κινητό τηλέφωνο ταυτόχρονα. Ο ηλεκτρονικός υπολογιστής να είναι συνδεδεμένος στο διαδίκτυο μέσω Wi-Fi και το κινητό μέσω του δικτύου της κινητής τηλεφωνίας (με τα "megabyte" ή με τα "δεδομένα" όπως λέμε). Μπείτε στην ίδια φόρμα υποβολής των απαντήσεων και μέσω του ηλεκτρονικού υπολογιστή και μέσω του κινητού τηλεφώνου. Αυτό θα σας δώσει το πλεονέκτημα να κάνετε τη διαδικασία μέσω του ηλεκτρονικού υπολογιστή, όπου η μεγαλύτερη οθόνη και η χρήση ποντικιού και πληκτρολογίου θα κάνει την διαδικασία πιο εύκολη, ενώ ταυτόχρονα, αν κάτι συμβεί με το Wi-Fi του σπιτιού, εσείς θα μπορείτε να συνεχίσετε την διαδικασία μέσω του κινητού σας τηλεφώνου. Διευκρινίζω ότι αν συνδέσετε και τον υπολογιστή σας και το κινητό σας τηλέφωνο στο ίδιο Wi-Fi τότε δεν υπάρχει κάποιο όφελος από αυτά που σας προτείνω εδώ. Η βασική ιδέα είναι να υπάρχουν δυο διαφορετικές συσκευές συνδεδεμένες στο διαδίκτυο με διαφορετικό τρόπο, ώστε αν κάτι συμβεί στην μία, να υπάρχει ως εναλλακτική η άλλη.
- Στο υπολογιστή σας θα σας πρότεινα να εισέλθετε στο Φοιτητολόγιο της Υπατίας μέσω του Google Chrome ή του Firefox. Τα ίδια προγράμματα σας συστήνω και για το κινητό σας.
- Στο Φοιτητολόγιο της Υπατίας πρέπει να εισέλθετε με το email που έχετε δηλώσει κατά την εγγραφή σας. Αν δεν μπορείτε να μπείτε στο Φοιτητολόγιο, τότε κάντε πρώτα logout από την Google και ξανακάντε είσοδο χρησιμοποιώντας το email που έχετε δηλώσει στην Υπατία.
- Απενεργοποιείστε το ad-blocker που ενδεχομένως έχετε, καθώς μπορεί να παρεμποδίσει την λειτουργικότητα της φόρμας. Το ίδιο σας συστήνω να κάνετε και στο κινητό σας.
- Μην έχετε κανένα άλλο tab ανοικτό και γενικότερα μην έχετε άλλο παράθυρο ή πρόγραμμα ανοικτό, καθώς κάποιο πρόβλημα σε εκείνο το tab ή το παράθυρο ή το πρόγραμμα, μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα σε ολόκληρο το λειτουργικό σύστημα και να χρειαστεί να κάνετε ακόμα και επανεκκίνηση του υπολογιστή σας. Το ίδιο σας συστήνω να κάνετε και στο κινητό σας.
- Θα σας πρότεινα έντονα να κάνετε μια επανεκκίνηση του υπολογιστή σας μισή ώρα πριν την έναρξη της εξέτασης, ώστε να έχετε ένα "καθαρό" σύστημα, από πλευράς μνήμης και χρήσης αποθηκευτικού χώρου. Το ίδιο σας συστήνω να κάνετε και στο κινητό σας.
- Την ώρα της εξέτασης ζητήστε από όλους τους υπόλοιπους να "βγουν" εντελώς από το Wi-Fi και από το ενσύρματο δίκτυο του χώρου στον οποίο βρίσκεστε, ακόμα και να απενεργοποιήσουν τις συσκευές που είναι συνδεδεμένες σε αυτά. Ένα κινητό ή ένας υπολογιστής μπορεί να ξεκινήσει να κάνει αναβάθμιση εκείνη την ώρα, κάτι που θα σημαίνει ότι θα κατεβάσει αρχεία από το διαδίκτυο, χρησιμοποιώντας σημαντικό εύρος της διαθέσιμης χωρητικότητας του δικτύου.
- Μάθετε τι είναι και πως να κάνετε tethering από το κινητό σας. Πρόκειται για την δυνατότητα που έχουν τα κινητά να μοιράζονται, μέσω Wi-Fi ή μέσω USB, τα "δεδομένα" τους με άλλες συσκευές. Δείτε τις σχετικές οδηγίες που δίνει η Google για συσκευές Android εδώ.
- Προμηθευτείτε μια κάρτα κινητής τηλεφωνίας σε άλλο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας από αυτό που έχετε. Εάν κάποιος γνωστός σας έχει ένα κινητό με τέτοια κάρτα, δανειστείτε το για την ώρα της εξέτασης. Αρκετά κινητά δέχονται ταυτόχρονα δυο κάρτες sim. Έτσι θα έχετε το όφελος μιας εναλλακτικής πρόσβασης στο διαδίκτυο, σε περίπτωση που το δίκτυο της εταιρίας στην οποία είστε παρουσιάσει προβλήματα.
- Μεταβείτε σε χώρο που να είναι όσο γίνεται πιο κοντά στο "κουτάκι" του Wi-Fi (στο router) ώστε το σήμα στην συσκευή σας να είναι όσο γίνεται καλύτερο. Τοποθετήστε το "κουτάκι" σε υψηλό σημείο και μακρυά από μεγάλα μεταλλικά αντικείμενα, καθώς έτσι θα έχει καλύτερη απόδοση.
- Φορτίστε πλήρως την συσκευή σας, πριν την εξέταση. Έχετε δίπλα σας τον φορτιστή της και συνδέστε τον όταν η μπαταρία φτάσει στο 30%, καθώς το χαμηλό επίπεδο φόρτισης της μπαταρίας μπορεί να έχει συνέπειες στην δυνατότητα της συσκευής να διατηρήσει καλή σύνδεση στο διαδίκτυο καθώς και στην γενικότερη λειτουργία της.
- Το αρχείο PDF με τα σκαναρισμένα χειρόγραφα μπορεί να μεταφερθεί απευθείας από το κινητό στον υπολογιστή σας, με χρονικά σύντομους τρόπους, τους οποίους θα βρείτε εδώ. Δεν χρειάζεται να το στείλετε με email στον εαυτό σας.
- Διαβάστε με προσοχή τις οδηγίες χρήσης της εφαρμογής Notebloc εδώ και εξασκηθείτε στην χρήση της. Εναλλακτικά, δείτε πως μπορείτε να δημιουργήσετε το αρχείο PDF στον υπολογιστή σας, σύμφωνα με τις οδηγίες που θα βρείτε για την εφαρμογή XnView εδώ και για την εφαρμογή i2pdf εδώ.
- Όσοι έχουν τις γνώσεις και την δυνατότητα να συνδέσουν τον υπολογιστή στο router ενσύρματα (με καλώδιο ethernet), καλό θα ήταν να αποφύγουν το Wi-Fi, καθώς η ενσύρματη σύνδεση συνήθως εξασφαλίζει καλύτερη ποιότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο.
Τι πρέπει να κάνετε κατά τη διάρκεια της εξέτασης
- Στην σελίδα του κάθε μαθήματος, υπάρχει ένα πλαίσιο στο οποίο φαίνεται η ώρα του διακομιστή (server) και η ώρα του υπολογιστή σας. Αυτές οι δύο ώρες δεν είναι αναγκαστικά ίδιες. Όλες οι ώρες που αναφέρονται στις εξετάσεις είναι σύμφωνες με το ρολόι του διακομιστή (server) και μόνον με αυτό.
- Προγραμματίστε το ανέβασμα του αρχείου pdf να αρχίσει περίπου 5 λεπτά πριν κλείσει η φόρμα, ώστε να υπάρχει περιθώριο αν κάτι δεν πάει καλά. Με το που θα κλείσει η φόρμα, θα είναι απολύτως ανέφικτο να υποβάλετε αρχεία. Αν έχει ξεκινήσει το ανέβασμα πριν κλείσει η φόρμα, τότε το ανέβασμα θα συνεχιστεί κανονικά, ακόμα και μετά το κλείσιμο της.
- Οι φωτογραφίες που θα χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε το pdf πρέπει να είναι καθαρές και όχι μικρές. Με απλά λόγια, θα πρέπει να μπορώ να διακρίνω με σχετική ευκολία τι υπάρχει γραμμένο εκεί.
- Παρακαλώ, μην γράφετε με μολύβι αλλά με στυλό, καθώς έτσι τα όσα γράφετε θα είναι πιο ευκρινή στις φωτογραφίες.
- Σχετικά με τα θέματα, θα μπορείτε να με ρωτάτε απορίες μέσω του ειδικού φόρουμ που θα είναι ανοικτό στην σελίδα του μαθήματος κατά τη διάρκεια της εξέτασης. Παρακαλώ, κάντε σύντομες και συγκεκριμένες ερωτήσεις, τσεκάρετε αν κάποιος άλλος έχει ήδη ρωτήσει το ίδιο πράγμα και μην ανεβάζετε φωτογραφίες. Παρακαλώ μην μου στέλνετε προσωπικά μηνύματα και emails.
- Αν η φόρμα υποβολής των απαντήσεων φαίνεται κλειστή παρότι έχει παρέλθει η ώρα για να ανοίξει, παρακαλώ κάντε ανανέωση (refresh) στη σελίδα του μαθήματος. Αυτό, στον υπολογιστή, συνήθως γίνεται είτε πατώντας το σχετικό κουμπάκι στο επάνω μέρος του προγράμματος περιήγησης που χρησιμοποιείτε, είτε πατώντας το κουμπί F5 στο πληκτρολόγιο σας. Στο κινητό κάντε swipe προς τα κάτω όντας τέρμα επάνω στην σελίδα ή πατήστε το σχετικό κουμπί στο κεντρικό μενού του app που χρησιμοποιείτε.
- Εφόσον η φόρμα σας επιτρέπει να ανεβάσετε αρχείο, μπορείτε να το κάνετε και οι λύσεις σας θα βαθμολογηθούν.
- Τα αρχεία που ανεβάζετε πρέπει να έχουν την κατάληξη .pdf (μαζί με την τελεία). Αν για κάποιο λόγο κάνετε μετονομασία του αρχείου που πρόκειται να ανεβάσετε στην φόρμα, παρακαλώ βεβαιωθείτε ότι το νέο όνομα έχει αυτήν την κατάληξη. Κάποιες φορές, ειδικά αν η διαδικασία γίνεται μέσω κινητού, το autocorrect επιμένει να βάζει ένα διάστημα μετά την τελεία. Αυτό το διάστημα πρέπει να το σβήσετε. Σημειώνεται ότι το όνομα του αρχείου που ανεβάζετε δεν παίζει κανέναν ρόλο, και μπορεί να είναι οποιοδήποτε, αρκεί να έχει αυτήν την κατάληξη.
Τι επιτρέπεται κατά τη διάρκεια της εξέτασης
Επιτρέπονται μόνον όσα αναφέρονται στην λίστα που ακολουθεί. Για οτιδήποτε δεν υπάρχει σε αυτήν την λίστα, οφείλετε να με ρωτήσετε, προκειμένου να σας ενημερώσω αν επιτρέπεται ή όχι, αλλά μέχρι να σας απαντήσω πρέπει να θεωρήσετε ότι δεν επιτρέπεται.
Επιτρέπονται τα ακόλουθα.
- Επιτρέπεται να ανατρέξετε σε όποιο, σχετικό με το μάθημα, βιβλίο και σε όποιες σημειώσεις, που βασίζονται στις διαλέξεις του μαθήματος, θέλετε. Τα βιβλία και οι σημειώσεις μπορούν να είναι σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή.
- Επιτρέπεται να χρησιμοποιήσετε λογισμικό ηλεκτρονικού υπολογιστή προκειμένου να κάνετε γραφικές παραστάσεις και αριθμητικούς υπολογισμούς.
Διευκρινίζεται ότι μεταξύ εκείνων που δεν επιτρέπονται είναι τα ακόλουθα.
- Δεν επιτρέπεται να λάβετε οποιαδήποτε βοήθεια, με οποιονδήποτε τρόπο, από άλλο άτομο, επί των θεμάτων της εξέτασης.
- Δεν επιτρέπεται να δώσετε οποιαδήποτε βοήθεια, με οποιονδήποτε τρόπο, σε άλλο άτομο, επί των θεμάτων της εξέτασης.
- Δεν επιτρέπεται η χρήση λογισμικού ηλεκτρονικού υπολογιστή το οποίο έχει τη δυνατότητα να δημιουργεί λύσεις με ενδιάμεσα βήματα ή το οποίο έχει τη δυνατότητα να υποδεικνύει ενδιάμεσα βήματα λύσεων. Δεν επιτρέπεται η χρήση τέτοιου λογισμικού, ακόμα και αν περιοριστεί η χρήση του μόνον σε αριθμητικούς υπολογισμούς.
Υπόδειγμα Γραπτής Διαδικτυακής Εξέτασης (Υ.Γ.Δ.Ε) και Προσομοίωση Γραπτής Διαδικτυακής Εξέτασης (Π.Γ.Δ.Ε)
Σε όλα τα παραπάνω μπορείτε να εξασκηθείτε, συμμετέχοντας στο Υπόδειγμα Γραπτής Διαδικτυακής Εξέτασης (Υ.Γ.Δ.Ε) και στην Προσομοίωση Γραπτής Διαδικτυακής Εξέτασης (Π.Γ.Δ.Ε). Τις δύο αυτές Εξετάσεις θα τις βρείτε στις σελίδες των μαθημάτων στο Φοιτητολόγιο της Υπατίας.
- Σκοπός αυτών των εξετάσεων είναι να εξοικειωθείτε με την διαδικασία πριν συμμετάσχετε σε μια πραγματική εξέταση.
- Οι συγκεκριμένες εξετάσεις δεν παράγουν κανένα βαθμολογικό αποτέλεσμα και τα αρχεία που υποβάλετε δεν τα κοιτάω.
- Μέσω της συμμετοχής σας σε αυτές, θα μάθετε τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν στην πραγματική Γραπτή Διαδικτυακή Εξέταση και θα εγκαταστήσετε και θα μάθετε να χρησιμοποιείτε τις εφαρμογές που είναι απαραίτητες για την συμμετοχή σας στην πραγματική εξέταση.
- Καθώς θα είναι αδύνατον να σας βοηθήσω στην αντιμετώπιση τεχνικών δυσκολιών κατά την διάρκεια διεξαγωγής της πραγματικής εξέτασης, η συμμετοχή σας στο Υ.Γ.Δ.Ε και στην Π.Γ.Δ.Ε είναι ο μόνος τρόπος ώστε όλα τα τυχόν προβλήματα να επιλυθούν πριν την πραγματική εξέταση.
Υπόδειγμα Γραπτής Διαδικτυακής Εξέτασης (Υ.Γ.Δ.Ε)
- Πρόκειται για μια εξέταση που είναι πανομοιότυπη με την Προσομοίωση Γραπτής Διαδικτυακής Εξέτασης (Π.Γ.Δ.Ε), με μόνη διαφορά ότι εδώ δεν υπάρχουν οι χρονικοί περιορισμοί της Π.Γ.Δ.Ε και ότι αυτή η εξέταση είναι διαρκώς διαθέσιμη σε εσάς, σε αντίθεση με την Π.Γ.Δ.Ε που πραγματοποιείται σε συγκεκριμένο χρόνο.
- Αυτή η εξέταση σας βοηθάει να αποκτήσετε μια πρώτη εικόνα για την μορφή που θα έχει μια Γραπτή Διαδικτυακή Εξέταση και δεν παράγει κανένα βαθμολογικό αποτέλεσμα.
- Δεν πρόκειται για πλήρη προσομοίωση, καθώς δεν υπάρχει χρονικός περιορισμός για την υποβολή των απαντήσεων, αλλά, παρόλα αυτά, μπορείτε να δείτε την δομή της χωρίς την πίεση του χρόνου.
- Τα θέματα θα τα βρείτε μέσα στις φόρμες υποβολής των απαντήσεων, στο επάνω μέρος τους.
- Σημειώστε ότι, σε κανονικές συνθήκες τα Θέματα θα γίνονται διαθέσιμα διαδοχικά σύμφωνα με τη σειρά αρίθμησης τους και δεν θα υπάρχει δυνατότητα επεξεργασίας της υποβολής σας για Θέματα που έχουν κλείσει, περιορισμοί που δεν ισχύουν στην Υ.Γ.Δ.Ε.
- Προτείνεται να εξασκηθείτε πρώτα σε αυτήν την εξέταση, πριν λάβετε μέρος στην Π.Γ.Δ.Ε.
- Δεν θα βρείτε σε αυτήν την εξέταση "πραγματικά" θέματα εξετάσεων, αν σας ενδιαφέρει όμως μπορείτε να βρείτε παλιότερα θέματα μαζί με ενδεικτικές λύσεις τους, στην Βιβλιοθήκη της Υπατίας.
- Δεν υπάρχει δήλωση συμμετοχής για αυτήν την εξέταση.
Προσομοίωση Γραπτής Διαδικτυακής Εξέτασης (Π.Γ.Δ.Ε)
- Πρόκειται για μια πλήρως ρεαλιστική Εξέταση, στην οποία ισχύουν όλοι οι χρονικοί περιορισμοί μια πραγματικής Εξέτασης. Παρόλα αυτά, αυτή η εξέταση δεν παράγει κανένα βαθμολογικό αποτέλεσμα.
- Πραγματοποιείται σε συγκεκριμένη μέρα και ώρα, οι οποίες ανακοινώνονται εγκαίρως και σκοπός της είναι να εξοικειωθείτε με τα χρονικά περιθώρια που θα υπάρχουν στην πραγματική εξέταση.
- Διευκρινίζεται ότι τα Θέματα γίνονται διαθέσιμα διαδοχικά σύμφωνα με τη σειρά αρίθμησης τους και δεν υπάρχει δυνατότητα επεξεργασίας της υποβολής σας για Θέματα που έχουν κλείσει.
- Με την συμμετοχής σας στην Π.Γ.Δ.Ε θα εγκαταστήσετε και θα μάθετε να χρησιμοποιείτε τις εφαρμογές που είναι απαραίτητες για την συμμετοχή σας στην πραγματική εξέταση και θα εξοικειωθείτε με τα χρονικά περιθώρια που θα υπάρχουν στην πραγματική εξέταση.
- Δεν υπάρχει δήλωση συμμετοχής για αυτήν την εξέταση.
- Τα θέματα θα τα βρείτε μέσα στις φόρμες υποβολής των απαντήσεων, στο επάνω μέρος τους.
- Όλες οι ώρες είναι σύμφωνες με την ώρα του διακομιστή, όπως αυτή φαίνεται στο ειδικό πλαίσιο στο δεξί ή κάτω μέρος της σελίδας του μαθήματος.